top of page

Muziek & sporten

Wat is er nou fijner dan je favoriete muziek luisteren tijdens een zware work-out? Ken je dat gevoel, dat wanneer je lievelingsnummer voorbijkomt tijdens het sporten, het ineens lijkt het alsof je het makkelijker en langer kunt volhouden?! Wij vertellen je in dit artikel alle voordelen!

Hoe muziek je sportprestatie bevorderd

1. Muziek verbetert je sportprestaties
Dr. Costas Karageorghis, een sportpsycholoog van de Brunel Universiteit in Londen, heeft vastgesteld dat muziek je sportprestaties verbetert. Zo blijken proefpersonen 10 procent beter te presteren wanneer zij achtergrondmuziek te horen krijgen in de sportschool. Up-tempo muziek verbetert de prestaties zelfs met zo’n 20 procent.

2. Muziek is een work-out voor de hersenen
Een ander (Amerikaans) onderzoek heeft aangetoond dat het beluisteren van muziek tijdens het sporten de werking van je hersenen stimuleert. Deze muzikale stimulans voor de hersenen heeft dezelfde werking als sporten voor het lichaam. Een combinatie van beiden is dus de ultieme work-out voor lichaam en geest.

 

3. Muziek draagt bij aan een betere concentratie
Het luisteren van muziek tijdens het sporten heeft een positieve invloed op de concentratie. Een playlist met de juiste muziek op de juiste volgorde doet wonderen voor je sportprestaties. Het beste kun je voorafgaand aan het sporten wat rustige muziek luisteren. Daar word je kalm en geconcentreerd van. Zodra je eenmaal aan de work-out begint, is het raadzaam om het aantal beats per minuut steeds op te bouwen tot het moment waarin de intensiteit van je work-out zijn hoogtepunt bereikt. Daarna bouw je het aantal beats weer af tot de cooling down.

 

4. Muziek tijdens het sporten is de beste afleiding van pijn en vermoeidheid
En tot slot wijst onderzoek uit dat muziek afleidt van pijn en vermoeidheid. Hierdoor kun je tijdens de work-out meer inspanning leveren en langer doorgaan. Hierbij is het wel van belang dat je de juiste muziek op het juiste moment kiest. De hersenen moeten bij uptempo nummers meer informatie verwerken. Hierdoor besteden ze minder aandacht aan vermoeidheid en pijn. Luide opzwepende muziek geeft dus het beste resultaat wanneer je alles uit je work-out wilt halen.
 

bottom of page