top of page

Veroudering voorkomen

Recent Brits onderzoek heeft aangetoond dat regelmatig trainen veel van de effecten van veroudering voorkomt. Zo kan bijvoorbeeld de ‘mannelijke menopauze’ voorkomen worden. 

Regelmatig trainen voorkomt veroudering

Veroudering en ‘mannelijke menopauze’
Met de ‘mannelijke menopauze’ wordt de afname in spiermassa en testosteron en toename van vetmassa bedoeld die vaak gepaard gaat met veroudering. Ook wel de ‘penopauze’, ‘andropauze’ of ‘mannelijke overgang’ genoemd. Vanaf ongeveer 40 jaar kan je hier als man rekening mee houden. 
“Niet nodig”, aldus de onderzoekers van de University of Birmingham en King’s College London. Zij ontdekten dat deze effecten waren uitgebleven in 125 amateurwielrenners in de leeftijd van 55 tot 79 jaar (81 mannen en 41 vrouwen). 


Ze ondergingen een serie testen in het laboratorium en werden vergeleken met een groep volwassenen die niet fysiek actief waren. 
Uit het onderzoek bleek dat het verlies in spiermassa en kracht niet was opgetreden in de mensen die regelmatig trainden. De wielrenners hadden geen toename in lichaamsvet of een verhoogd cholesterol. Het testosteron van de mannen was hoog gebleven wat doet vermoeden dat ze het grootste deel van de penopauze vermeden hebben.

 

‘Optimale veroudering’
Een opvallender resultaat was dat de voordelen verder gingen dan behoud van spiermassa en testosteron. De wielrenners hadden ook een immuunsysteem dat niet verouderd leek. Een orgaan genaamd de thymus, of zwezerik, is een orgaan dat T-cellen aanmaakt. Vanaf 20-jarige leeftijd begint dit orgaan te krimpen en maakt het minder T-cellen aan. In dit onderzoek bleek echter dat de thymus van de wielrenners evenveel T-cellen aanmaakte als die van de jongeren uit de controlegroep.

Hippocrates is hip deze maand. Gisteren werd nog naar Hippocrates verwezen met de stelling dat voeding als een medicijn is. Waarschijnlijk verwijzend naar het citaat: “Let food be thy medicine and medicinebe thy food.” Hoewel betwijfeld wordt of dit daadwerkelijk een citaat van Hippocrates is, lijkt hij in ieder geval veel gezegd te hebben over de voordelen van gezonde voeding. Maar ook beweging zou hij als medicijn gezien hebben, een punt dat de Britten aanhalen.


De conclusies tonen volgens de onderzoekers aan dat de wielrenners niet fietsen omdat ze gezond zijn, maar gezond zijn omdat ze zo groot deel van hun leven fietsen. Hun lichamen zouden daardoor in staat zijn geweest om ‘optimaal te verouderen’.

Verplichte cardio?
De onderzoekers erkennen dat niet iedereen het uithoudingsvermogen van de wielrenners heeft en dat een activiteit gezocht moet worden die bij je past. Daar ben ik het helemaal mee eens. Ze vertellen echter niet in hoeverre een dergelijke achtergrond in duursport noodzakelijk is voor de voordelen die gezien werden in dit onderzoek.


Gelukkig echter hebben wel al genoeg onderzoeken gezien met een vergelijkbaar besparend effect op spiermassa en testosteron door krachttraining. Ik heb echter geen onderzoeken gezien die een positief effect aantonen van krachttraining op het aantal T-cellen op latere leeftijd.
Misschien moet ik dus toch maar eens wat aan cardio gaan doen en niet wachten tot mijn wasbordje opeens verdwijnt.
 

bottom of page