Benodigdheden
Voor de vulling
125 gram
75 gram
50 gram
80 ml
tuttifrutti (of bijvoorbeeld alleen gedroogde abrikozen)
Blanke rozijnen
Cranberry's
Amaretto (of bijvoorbeeld cognac of appelsap)
Extra's
Boter - om in te vetten
Parneermeel
2 el bloem
150 gr poedersuiker
1,5 tot 2 el water
20 gr amandelschaafsel
Voor het beslag
250 gram
200 gram
125 gram
1/4 tl zout
1 tl
1
4
200 gram
3,5 tl
Amandelspijs
Boter - kamertemperatuur
Witte basterdsuiker
Zout
Vanille-extract
Citroen (rasp)
Eieren - kamertemperatuur
Bloem
Bakpoeder
Niet gezond maar wel lekker... Mmmmm
Bron: Rutgerbakt.nl
Kersttulband maken
-
Begin de avond van tevoren met de vulling. Snijd de tuttifrutti in kleine stukjes en meng deze met de rozijnen, cranberry’s en cognac. Laat de vruchten de hele nacht wellen.
-
Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een tulbandvorm in met boter en bestrooi deze met paneermeel. Klop het overtollige paneermeel uit de vorm.
-
Doe de spijs, boter, basterdsuiker, het zout, vanille-extract en de citroen rasp in een kom en klop het geheel romig (ongeveer 5 minuten). Voeg de eieren één voor één toe en klop deze luchtig door het beslag. Meng de bloem en het bakpoeder in een andere kom en zeef deze in gedeeltes boven het beslag. Spatel de bloem er in delen voorzichtig door.
-
Laat de gewelde vruchten even uitlekken in een zeef. Meng de nog vochtige vruchten met de 2 eetlepels bloem en schep ze door het beslag.
Kersttulband bakken
-
Doe het mengsel in de vorm en bak de tulband in 60 tot 70 minuten gaar. Prik aan het eind van de baktijd met een prikker in de tulband om te controleren of hij gaar is. Als er geen beslag meer aan de prikker meekomt, is de tulband gaar.
-
Laat de tulband 10 minuten in de vorm afkoelen en stort hem dan op een rooster. Laat de tulband helemaal afkoelen.
-
Spreid het amandelschaafsel uit op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster deze in 6 tot 8 minuten goudbruin. Meng het poedersuiker met het water tot een glazuur. Verdeel het glazuur over de tulband en bestrooi met het geroosterde amandelschaafsel.
Klaar? Bakken maar!